MAMÍFEROS

LÉMURE DE COLA ANELADA

Lemur catta

O seu nome débese a que se lles relacionou con pantasmas e espíritos da mitoloxía Romana.

Adoitan ser moi sociais. O lémure de cola anelada é o máis terrestre de todos os lémures e realiza as súas actividades no chan e exclusivamente á luz do día. Polas mañás, o lémure de cola anelada toma o sol para quentarse. Sitúase fronte ao sol sentado, no que se describe con frecuencia como unha postura de "adoradores do sol" ou a posición do loto, aínda que senta coas súas pernas estiradas cara a fóra, non coas pernas cruzadas e a miúdo se apoia nas ramas próximas.

Tomar o sol é a miúdo unha actividade de grupo, sobre todo durante as mañás frías. Pola noite, as tropas dividiranse formando grupos para durmir xuntos e así manter a calor. .

Tanto os sinais vocais como os olfactivos son importantes para a comunicación do lémure de cola anelada; quince vocalizacións distintas son usadas para manter a cohesión do grupo durante a recolección de comida e para alertar os seus membros da presenza dalgún depredador. Os lémures femia e macho deixan as súas marcas odoríferas usando as súas rexións xenitais, que están enriquecidas con glándulas odoríferas apócrinas e sebáceas de cor marrón e pegañenta.


Descrición

Os lémures teñen unha figura esvelta con pelame denso de cor gris, rostro estreito cos ollos amarelo alaranxados ou marrón claro, cunha vista binocular estereoscópica para ver na escuridade, e fociño. As súas mans son prénsiles e o sentido do olfacto moi ben desenvolvido. Ten unha cola longa e peluda con alternancia de raias transversais brancas e negras que suman 12 ou 13 aneis brancos e 13 ou 14 aneis negros de tal maneira que a punta sempre termina en negro. A súa característica cola é máis longa que o seu corpo, non é prénsil, pero utilízaa para manter o equilibrio e para a cohesión e comunicación co grupo. Viven en grupos de 5-25 individuos que son familias integradas por varios adultos de ambos os xéneros e novos, e existe unha xerarquía social, onde as femias son as dominantes. Teñen garras no segundo dedo das súas extremidades traseiras que usa para acicalarse, polo que se denomina garra do aseo. O resto das uñas son planas para poder rubir ás árbores. A pesar de ser bos gabeadores, pasan máis tempo no chan que calquera outro lémure. Aínda que os de cola anelada son os máis coñecidos hai unhas 20 clases de lémures.

¡Descobre máis especies!
Alimentación

É omnívoro, a súa dieta baséase principalmente en froitas, follas, cortiza de árbores e seiva. Pero tamén come teas de araña, casulos de insectos, insectos, artrópodos, pequenos vertebrados e aves.

Habitat

Esta é unha especie endémica do sur e sueste de Madagascar. Habitan en todo tipo de medio onde haxa árbores ou vexetación moi alta e densa.

Status

Esta incluído na Lista Vermella de Especies Ameazadas UICN Rede List na categoría (NT) EN PERIGO e en STATUS CITES. Apéndice I. Os lémures están en perigo por causas como a deforestación e a perda do seu hábitat, así como á caza furtiva. Á marxe de todo isto, hai que dicir que estes animais se reproducen e se manteñen con facilidade en catividade. Isto e a súa popularidade fan que se convertese no lémure máis numeroso dos zoos en todo o mundo.


Entradas