parallax background

AVES

AGUIA DE HARRIS

Parabuteo unicinctus

Nosa Harris, é unha femia cedida polo CRFS COTORREDONDO de Marín (Pontevedra), en novembro de 2017.

Foi entregada a ese centro polo SEPRONA por atoparse abandonada despóis dun auto xudicial. Este ave exercía labores de control de fauna en aeroportos.

Ao ser criada como ave de cetrería, é un ave irrecuperable para a vida silvestre polo que Vigozoo solicitou a súa cesión. Desde entón na súa nova vida no noso parque, realízanse voos controlados e manexo como práctica de enriquecemento ambiental. Estes voos non se realizan en horario de público dado que, dentro da filosofía do noso parque, non se contempla a utilización dos nosos animais para exibiciones e espectáculos, se non que contribúan á difusión das características e peculariadades desta especie a través do noso programa de educación e concienciación ambiental.

Enlaces de interés
Falemos de Aves CITES

Descripción

O aguililla de Harris a pesar de ser un ave con moitos nomes, busardo mixto, falcón Harris (cetrería), gavilán mixto, ...crese que non é estritamente falando, nin un falcón, nin un gavilán, nin un aguia. En realidade está máis relacionada cos ratoneros, como podería suxerir o nome do seu xénero "parabuteo", pero tampouco é estritamente un ratonero. En calquera caso é unha falconiforme, da familia Accipitridae de aspecto moi belo, tanto pola súa estampa como polo seu colorido. En xeral presenta unha coloración gris escura (ou gris lousa) salvo as súas coxas e as súas plumas terciarias (as dos "ombreiros" por así dicilo), que son dunha vistosa cor vermella oxido, e a base e punta da súa cola, que son brancas. Os seus ollos son castaño escuros e o seu pico amarelo coa punta negra, máis parecido ao dun ratonero. As súas patas (delgadas aínda que fortes, con garras afiadas) son máis semellantes ás dun azor que ás dun aguia, e son o trazo que mellor a distinguen das verdadeiras aguias. Chega a medir aproximadamente uns 60 centímetros de longo (algo maior que un ratonero común), e a envergadura alar alcanza o dobre desta medida. Pesan uns 900 gramos de media, case 1 quilo. As femias son lixeiramente mais grandes que os machos A estas rapaces ténselles alcumado como "os lobos do aire", debido a unha singular característica desta especie no seu modo de cazar. A diferenza da maioría das rapaces, os busardos mixtos cazan a miúdo en grupos familiares de 2 a 6 membros, o que lles permite dar caza a presas máis grandes do que é habitual nelas. Foron constatados dous casos de cría de animais escapados e asilvestrados, o que pode supoñer que se converta nun futuro non moi afastado nunha nova especie invasora.

¡Descobre máis especies!
Alimentación

A súa dieta componse de pequenos mamíferos, principalmente lebres, coellos, ardillas e roedores, e tamén de pombas, paspallás, aves pequenas, réptiles e insectos de gran tamaño.

Habitat

O hábitat desta especie é moi variado e inclúe os desertos, semi-desertos, bosques de ribeira, pasteiros con arbustos, canóns, chaparrales, manglares e pantanos. Están presentes no sur dos Estados Unidos, en Méjico, en Centroamérica e en Sudamérica. En España trátase dunha especie introducida.

Status

UICN: mínima preocupación (LC). A especie non require de medidas de protección especial, nin se aproxima a ningún dos parámetros para ser incluída nunha categoría de maior risco. CITES: apéndice II.


Entradas